Czy powinieneś sięgnąć po probiotyki?
Probiotyki, czyli tzw. „dobre bakterie” odgrywają ważną rolę w naszym organizmie. To dzięki nim nasz układ pokarmowy może prawidłowo funkcjonować. Powszechnie wiadomo, że rozwój „złych bakterii” w przewodzie pokarmowym powoduje szereg chorób. W trakcie leczenia antybiotykami, które mają za zadanie zabijać bakterie, musimy przyjmować doustnie probiotyki, by nie doszło do wyniszczenia dobrej flory bakteryjnej w naszych jelitach. Jednak leczenie antybiotykami to nie jedyna sytuacja, w której powinniśmy suplementować probiotyki. Nasz organizm daje znać, gdy flora bakteryjna jelit jest zaburzona.
Probiotyki – funkcje
Probiotyki pełnią wiele ważnych funkcji. Oto niektóre z nich:
-
Pomagają w produkcji witaminy K, kwasu foliowego i niektórych witamin z grupy B oraz krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych.
-
Odgrywają ważną rolę w układzie odpornościowym.
-
Przyczyniają się do produkcji serotoniny, która odpowiada m.in. za nasz dobry nastrój.
-
Pomagają w trawieniu żywności, zapewniając rozpad i wchłanianie witamin, minerałów, kwasów tłuszczowych i aminokwasów.
-
Hamują rozwój złych bakterii.
Zdrowa flora bakteryjna jelit potrafi zwalczać szkodliwe bakterie. Gdy te ograniczone są do minimum, „dobre bakterie” mogą wspierać układ odpornościowy i trawienny. Jeżeli natomiast nasz organizm jest wyjałowiony, pojawia się szereg problemów.
Flora jelitowa – brak równowagi
Jeżeli dobrych bakterii jest za mało w jelitach, mogą pojawić się następujące objawy:
-
gazy,
-
zaparcia,
-
wzdęcia,
-
biegunki,
-
problemy ze snem,
-
spadek nastroju,
-
problemy skórne,
-
przyrost masy ciała,
-
apetyt na niezdrowe przekąski, tłuste dania,
-
niepokój i depresja,
-
mgła mózgowa.
Probiotyki w codziennej diecie
Gaz, wzdęcia, problemy z trawieniem niektórych grup żywności, biegunka, zaparcia itp. objawy mogą być (i prawdopodobnie są) wynikiem braku równowagi lub braku bakterii probiotycznych. Warto w takiej sytuacji rozpocząć suplementację probiotyków lub przynajmniej włączyć do diety więcej żywności probiotycznej, jak sery, jogurty, kefiry, kiszonki. Brak równowagi we florze jelitowej powoduje problemy z przyswajaniem różnych substancji odżywczych w jelitach, dlatego też mogą wystąpić niedobory witamin i mikroelementów. Przy długotrwałych zaburzeniach flory jelitowej warto równolegle rozważyć także suplementację innych składników odżywczych.